Міністр охорони здоровʼя Скалецька замінить своїх радників на експертів офісу реформ

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Міністр охорони здоровʼя Скалецька замінить своїх радників на експертів офісу реформ

Гонтар Володимир / УНИАН

Міністр охорони здоровʼя Зоряна Скалецька замінить усіх радників експертами офісу реформ. Про це міністр заявила у коментарі ВВС News Україна.

Вона пояснила, що в міністерстві будуть працювати експерти офісу реформ — групами по три-пʼять осіб, які будуть готувати аналітику та матеріали. Міністр додала, що МОЗ буде використовувати знання «різних фахівців надалі, але це буде відбуватися в іншій формі, і статусу радників ні в кого вже не буде».

«Для мене розуміння радників є таким, що якщо я щось запитала, мені дають інформацію. Те, що зараз відбувається в медіа з різними особами, і як їх сприймає суспільство, для мене було дивним. Радник — це моя внутрішня історія. Я не підозрювала, що в суспільстві будуть сприймати, що кожен радник — це ще один міністр. Так не повинно бути, але так завжди було. Кожного, хто приходив від міністра і говорив, що він його радник, сприймали як ще одні уста, ще одні очі», — заявила Скалецька.

Раніше радник міністра Ольга Голубовська написала в Facebook, що вакцинація від дифтерії, закуплена за державний рахунок, неякісна , що там мало дифтерійного компонента й немає досліджень її безпечності. Скалецька відповіла, що «не всі представники галузі охорони здоровʼя розуміють, яке значення мають їхні слова та як їх сприймають у суспільстві».

  • 24 вересня працівники міністерства заявили про проблеми з новим керівництвом після призначення главою відомства Зоряни Скалецької. Глави директоратів звернулися з відкритим листом до премʼєр-міністра Олексія Гончарука й заявили, що дії нового керівництва МОЗ ставлять під загрозу продовження реформи охорони здоровʼя. У листі йдеться про тиск нових заступників міністра охорони здоровʼя, зокрема двом керівникам напрямів було запропоновано «звільнитися» через розбіжність поглядів.
  • Скалецька 2 жовтня провела коротку зустріч з працівниками, проте конфлікт зі звільненням голів директоратів вирішити не вдалося. Працівники МОЗ заявили, що Скалецька не відповіла ні на жодне питання від підлеглих та оперативно покинула залу для нарад.
  • Премʼєр-міністр Олексій Гончарук заявив, що доручив юристам розібратися зі звільненням Янчука, але поки не дав публічної оцінки того, що відбувається. Він підтримав рішення Скалецької і сказав, що у держсекретаря не повинно бути «конфлікту з новою командою».