Суд не взяв Дубневича під варту і призначив 100 млн грн застави

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Вищий антикорупційний суд відмовив у застосуванні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою і призначив 100 млн грн застави депутату від групи «За майбутнє» Ярославу Дубневичу.

Кошти Дубневич має внести на рахунок упродовж пʼяти днів.

Протягом досудового розслідування підозрюваний носитиме спеціальний браслет-трекер, має здати закордонні паспорти та зобовʼязується зʼявитися до суду за вимогою слідчої судді.

Прокурор навів у залі суду інформацію з декларації Дубневича та запевнив, що статки підозрюваного дозволяють йому внести потрібну для застави суму.

«Я нікуди не збираюся тікати і ховатися від слідства. Підозра не має жодних доказів. Я переконаний, що під час слідчих дій мене визнають невинуватим — немає ні доказів свідків, ні свідчень, що я вчинив якісь протиправні дії», — сказав Дубневич у залі суду.

Прокурор переконував, що щодо Дубневича має бути застосований жорсткіший запобіжний захід у вигляді взяття під варту, оскільки існує серйозний ризик переховування підозрюваного від досудового розслідування або намагання втрутитися в дії слідчих. Також прокурор підкреслив, що, на його думку, вісім депутатів групи «За майбутнє» не зможуть забезпечити взяття депутата «на поруки» з огляду на ризики переховування, можливість вчинення інших правопорушень та тяжкість правопорушень.

У чому звинувачують Дубневича?

За версією слідства, Дубневич лобіював виділення коштів з бюджету компанії «Укрзалізниця» на закупівлю товарів у підконтрольних йому підприємств. Фінансові втрати від реалізації схеми проведення процедур відкритих торгів із закупівлі стрілочних переводів, запасних частин до них і комплектів роздільного скріплення, згідно з матеріалами експертизи, становили понад 93 млн грн.