ДБР порушило справу за фактом висловлювань нардепа Федини на адресу Зеленського

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Державне бюро розслідувань (ДБР) розпочало кримінальне провадження за фактом висловлювань народного депутата Софії Федини («Європейська солідарність») та волонтера Марусі Звіробій на адресу президента Володимира Зеленського. Про це в коментарі theБабелю розповів народний депутат Олександр Качура («Слуга народу»), який подав заяву.

За його словами, ДБР внесло запит до Єдиного реєстру досудових розслідувань та почало розслідування. «Я рекомендував би слідству провести експертизу, якою буде встановлено, що це були фактичні ствердження та заклики до насильницького повалення влади з фізичною розправою над президентом України, — заявив Качура. — Вони прямо сказали, що «у тебе хтось кине гранату», і так далі. Це фактично були заклики до повалення державної влади».

Факт розслідування підтвердив генеральний прокурор Руслан Рябошапка. «Так, це правда. І не тільки він [народний депутат фракції «Слуга народу» Олександр Качура], але і багато народних депутатів зверталися з цього приводу. Провадження було відкрито в понеділок, там очевидні ознаки злочину», — сказав генпрокурор.

Що сталося?

26 жовтня депутат Софія Федина опублікувала на Facebook відео, яке було записано разом з волонтеркою Марусею Звіробій у кавʼярні у Львові. У ролику Федина та Звіробій критикують з використанням ненормативної лексики візит Зеленського в Золоте Луганської області та його зустріч з добровольцями.

«Ти там частіше їздь, там тебе підірвуть, хто-небудь там тебе підірве», — говорить на відео Звіробій, звертаючись до Зеленського. «Там ненароком може вибухнути граната, там бувають обстріли», — продовжила її слова Софія Федина.