Набув чинності закон про боротьбу з рейдерством

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

З 2 листопада набув чинності закон № 1056-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності».

Цей закон спрямований на боротьбу з рейдерством. Він передбачає усунення основних юридичних розбіжностей, які створюють проблеми власникам нерухомості та бізнесу.

Згідно з документом, скасовується діяльність акредитованих держреєстраторів. Це повʼязано з тим, «значна їхня кількість брала активну участь в сумнівних або й відверто злочинних реєстраційних діях».

Також вводиться обовʼязкове нотаріальне засвідчення договорів про відчуження корпоративних прав, а нотаріальна дія і державна реєстрація прав будуть здійснюватися одночасно.

Сума штрафу посадовій особі за недотримання термінів реєстрації підприємства або організації виросте з 200—400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг) до 400—600 нмдг. За повторне порушення протягом року передбачено штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до того, як закон набрав чинності, було від 300 до 500 нмдг).