У Німеччині планують скасувати примусове лікування гомосексуалів. МОЗ підготував законопроєкт

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
У Німеччині планують скасувати примусове лікування гомосексуалів. МОЗ підготував законопроєкт

Фото з офіційного сайту Йенса Шпана

Міністерство охорони здоровʼя Німеччини представило законопроєкт про заборону репаративної терапії, яка нібито може змінити сексуальну орієнтацію людини з гомосексуальної на гетеросексуальну. Як пише RedaktionsNetzwerk Deutschland, Кабінет міністрів уже узгодив документ.

Автором документа є міністр охорони здоровʼя і відкритий гомосексуал Єнс Шпан, він пропонує заборонити репаративну терапію для підлітків до 18 років. Однак для дорослих, які добровільно погодилися пройти «лікування», ці процедури будуть дозволені. Причому рішення дорослих на терапію не повинно прийматися примусово (наприклад, під впливом церковного пастиря), внаслідок шахрайства або помилки. Якщо Бундестаг ухвалить закон, на порушників чекають штрафи або навіть позбавлення волі на строк до одного року.

Що таке репаративна терапія?

Репаративна, або конверсійна, терапія являє собою комплекс медикаментозних і психотерапевтичних методів, спрямованих на так зване виправлення «сексуальних відхилень» і повернення пацієнта до умовної «ґендерної норми». Гомосексуальність як захворювання була видалена зі списку діагнозів Американської психіатричної асоціації в 1973 році, Всесвітня організація охорони здоровʼя виключила цей термін з Міжнародної класифікації хвороб у 1990 році. Але конверсійна терапія, як і раніше, практикується в усьому світі. Уперше цей термін зʼявився в 1980-х і почав активно рекламуватися медичними спільнотами в релігійних громадах. Пацієнти, які проходили таке «лікування», скаржилися на депресію, тривожні розлади, суїцидальні настрої, набір ваги, втрату соціалізації.

У США конверсійна терапія заборонена у понад у 20 штатах, її застосування обмежене в Каліфорнії, Нью-Йорку, Нью-Джерсі, Іллінойсі. Таке «лікування» повністю заборонили в Бразилії, Аргентині, Швейцарії, Мальті, кількох регіонах Іспанії і частково в Канаді (в провінціях Онтаріо, Манітоба, Нова Шотландія та у Ванкувері — повністю).

Що кажуть у Бундестазі?

У Німеччині дебати на тему заборони репаративної терапії тривають з 2017 року. Парламентська група зелених теж представила свій власний законопроєкт з боротьби із сумнівними методами «лікування». Однак Асоціація вільних євангельських церков — вона складається з майже 500 громад, які налічують, згідно з її власним твердженням, близько 41 000 членів — рекомендувала відповідні методи лікування для гомосексуалів. Якщо законопроєкт Шпана буде ухвалений, заходи репаративної терапії обмежать у всій країні. «Ця передбачувана терапія зробить вас швидше хворим, аніж здоровим. Її заборона стане важливим соціальним сигналом для суспільства», — заявив Єнс Шпан.