СБУ: ФСБ на кордоні з Кримом намагається вербувати українців шантажем і залякуванням

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Працівники ФСБ Росії змушують українців, які регулярно їздять до анексованого Криму, погоджуватися на «конфіденційне співробітництво». Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Російські спецслужби пропонують українцям збирати та передавати інформацію про військовослужбовців ЗСУ, прикордонників, працівників СБУ, які виконують завдання поблизу адміністративного кордону з Кримом. Такі бесіди російські силовики проводять з українцями, які часто перетинають адміністративний кордон, а також з приватними перевізниками.

«Форми і методи такої «роботи» однотипні для всієї структури ФСБ РФ. Це штучне створення компрометуючих ситуацій, шантаж, погрози, залякування, фізичний та психологічний тиск. Активно використовуються загрози щодо винесення постанови про заборону вʼїзду на півострів», — йдеться в повідомленні СБУ.

У відомстві нагадали, що шпигунство або надання іноземній державі допомоги у проведенні підривної діяльності проти України карається позбавленням волі строком до 15 років.

  • 17 жовтня Верховна Рада створила комісію з повернення Криму і Донбасу, яка буде пропонувати заходи з повернення окупованих територій під контроль України. Щонайменше раз на місяць комісія проводитиме засідання для пошуку шляхів деокупації Донбасу та реінтеграції анексованого Криму.
  • СБУ розкрила схему вербування іноземців бойовиками «ЛНР». В СБУ також повідомили, що з початку року відділ контррозвідки вже розкрив кілька жителів Близького Сходу, які добували інформацію для бойовиків на території України.