«Радіо Свобода»: У Туркменістані зобовʼязали медпрацівників пройти обстеження на венеричні захворювання, щоб «виявити» лікарів-геїв

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Міністерство охорони здоровʼя Туркменістану зобовʼязало всіх медпрацівників без винятку у двотижневий строк пройти обстеження на захворювання, які передаються статевим шляхом. Мета — виявити у сфері охорони здоровʼя гомосексуальних працівників, повідомляє «Радіо Свобода».

Сексуальні контакти між чоловіками є в цій країні кримінальним злочином і караються позбавленням волі терміном до двох років. Прояви жіночої гомосексуальності кримінально не переслідуються.

Туркменська служба «Радіо Свобода» повідомляє, що приводом для перевірок лікарів став камінгаут лікаря-кардіолога Касимберди Гараєва з Ашгабата, який заявив про свою гомосексуальність журналістам 21 жовтня 2019 року. Гараєв також записав ролик під час одного з нічних чергувань, у якому просить вибачення у всіх. Зараз його місце перебування невідоме, а родина переїхала.

Після заяви Гараєва в медустановах країни пройшли збори, темою яких став «лікар, який зганьбив професію своєю аморальною поведінкою». А МОЗ випустило розпорядження — протягом двох тижнів усі медпрацівники, від санітарок до лікарів, повинні пройти обстеження на виявлення захворювань, що передаються статевим шляхом. Це нібито автоматично визначить членів ЛГБТ-спільноти. При цьому сплатити за аналізи лікарі повинні самостійно.

Правоохоронці також закликають медиків розповідати про випадки гомосексуальної поведінки як серед чоловіків, так і серед жінок, оскільки замовчування такого «злочину» в Туркменістані також є незаконним.

1 листопада всесвітня правозахисна організація Human Rights Watch заявила, що стурбована правами ЛГБТ в Туркменістані. «Ми дуже стурбовані тим, що Касимберди Гараєва тримають без звʼязку із зовнішнім світом після того, як він розповів про свою сексуальну орієнтацію», — сказала заступниця директора відділу Європи та Центральної Азії HRW Рейчел Денбер.