В Україні створили цифровий архів українських художників ХХ століття. У ньому вже три тисячі творів живопису

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Українські мистецтвознавці запустили сайт Ukrainian Unofficial з оцифрованими картинами другої половини ХХ століття, багато з яких уперше показані публічно.

Одним із засновників обʼєднання мистецтвознавців є Катерина Лісова, вона допомагала у створенні бази даних невідомих творів українського мистецтва з 1950-х до 1990-х.

На сайті зазначають, що галерея демонструє «різноманітність розвитку образотворчого мистецтва в Україні, а також ті його риси, які, здавалося б, не можуть поєднуватися». Наразі в архіві представлені роботи та біографії 25 художників, оцифровано близько 3 тисяч картин.

  • Під відомою картиною Леонардо да Вінчі «Мадонна в скелях» виявили кілька ескізів і відбитки рук. Ця робота була написана близько 1508 року. Як відомо, існують дві картини з назвою «Мадонна в скелях», які майже не відрізняються за композицією. Одна з них зберігається в Луврі, друга — в Лондонській національній галереї.
  • Благодійний фонд принца Чарльза орендував у збанкрутілого британського бізнесмена Джеймса Станта полотна художників Клода Моне, Пабло Пікассо, Ван Дейка і Сальвадора Далі. Зараз низка ЗМІ повідомляють, що ці полотна підроблені.