Глава «Газпрому» Міллер назвав три умови транзиту газу через Україну

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Російський газовий монополіст «Газпром» назвав умови для продовження транзиту газу через Україну. Про це заявив глава «Газпрому» Олексій Міллер на зустрічі з уповноваженим Німеччини з транзиту газу через Україну Георгом Графом Вальдерзеє.

За словами Міллера, першою умовою є взаємна відмова від претензій у Стокгольмському арбітражному суді з боку «Нафтогазу» і «Газпрому». Також Антимонопольний комітет України повинен відкликати процес накладення штрафу на «Газпром» за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу через Україну. Крім того, для «встановлення нормальних ринкових відносин і демонстрації своїх намірів» Київ повинен почати закупівлю російського газу для продовження транзиту.

«Друге важливе питання — готовність України до прямих закупівель російського газу до 2020 року та визначення обсягів таких закупівель. Рішення української сторони безпосередньо впливає на пропускну здатність російської газотранспортної системи, яку повинен підтримувати «Газпром» на кордоні з Україною. Якщо українська сторона не встигне закінчити цю роботу до 1 січня 2020 року, «Газпром» на перехідний період готовий до продовження чинного контракту з урахуванням актуальних ринкових умов», — сказав Міллер.