Іран відновив збагачення урану на підземному заводі «Фордо»

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

У четвер, 7 листопада, Іран відновив збагачення урану на підземному ядерному обʼєкті «Фордо», де встановлено 1044 центрифуги. Про це повідомляє інформаційне агентство Tasnim із посиланням на Організацію з атомної енергії Ірану.

«Після всіх успішних приготувань почалося закачування уранового газу (гексафториду урану) в центрифуги. Весь процес контролювався інспекторами ядерного спостерігача ООН», — йдеться в повідомленні агентства.

Як заявив представник іранської Організації з ядерної енергії Бехруз Камальванді, процес стабілізації палива займе кілька годин. «До суботи, коли інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії знову відвідають обʼєкт, буде досягнуто рівня збагачення урану на 4,5%», — додав Камальванді.

Ядерна угода між Іраном і групою держав, відомих як 5+1 (США, Росія, КНР, Велика Британія, Франція, а також Німеччина) була підписана в 2015 році й забороняє Ірану виготовлення ядерної зброї на «Фордо». Згідно з договором, Іран погодився перетворити «Фордо» в «ядерний, фізичний і технологічний центр», де 1044 центрифуги використовують не для збагачення, а для виробництва стабільних ізотопів, які можна застосовувати в цивільних цілях.

«Усі центрифуги, встановлені в «Фордо», належать до типу IR1. Урановий газ [UF6] впорскується в чотири ланцюги центрифуг IR1 [696 центрифуг], — сказав Камалванді. — Два інших ланцюжки центрифуг IR1 [348 центрифуг] будуть використовуватися для виробництва і збагачення стабільних ізотопів на установці».

  • Президент США Дональд Трамп e 2018 році вийшов з ядерної угоди і посилив санкції проти Ірану, скоротивши економічно важливі продажі сирої нафти більш ніж на 80%.
  • Відповідаючи на політику Вашингтона, Іран поступово обійшов обмеження угоди, у тому числі, подолавши як обмеження на накопичений збагачений уран, так і на рівень збагачення, що розщеплюється. У травні 2019 року Іран попередив пʼять країн-учасниць ядерної угоди про те, що вирішив призупинити виконання деяких зі своїх зобовʼязань.