Зеленський: На зустрічі в «нормандському форматі» будемо обговорювати розведення військ, обмін полоненими й вибори на Донбасі

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Зеленський: На зустрічі в «нормандському форматі» будемо обговорювати розведення військ, обмін полоненими й вибори на Донбасі

YouTube / Зе!Президент

Україна на майбутньому саміті в «нормандському форматі» буде обговорювати питання подальшого розведення сил на Донбасі. Про це заявив президент Володимир Зеленський у відеозверненні «Відверто з президентом#2» на каналі в YouTube.

Зеленський додав, що всі питання, які будуть проговорюватися за столом переговорів «нормандської четвірки», потім будуть доноситися до українського суспільства.

«Який далі план дій, у яких містах чи селах буде розведення військ, яким буде формат нового обміну [утримуваними особами], які строки, який формат виборів на Донбасі буде...Усі ці питання треба проговорювати на «нормандській зустрічі», а потім приходити до суспільства і говорити, що ось у нас є такі варіанти рішень, ніяких таємниць», — заявив Зеленський.

Він також додав, що неможливо припинити війну, «не розмовляючи з людьми».

«З 2016 року цих зустрічей не було, давайте порахуємо скільки людей загинуло за цей час. «Нормандський формат» спрямований на те, щоб оновити діалог, який може нас наблизити до припинення війни, повернення наших територій та повернення полонених», — додав Зеленський.

Президент нагадав, що ЗСУ здійснили успішне розведення сил у Станиці Луганській та Катеринівці. «У Золотому, ви бачили, скільки було страйків, маніпуляцій, скільки всього було. Люди щиро вважали, що не можна розводити війська, але це — Мінськи угоди. Ви бачите, що ми розвели війська в Катеринівці, і там нічого немає, там немає вогню. Така статистика. Що стосується Петрівського, то там поле, там немає ніяких проблем з розведенням. У Станиці Луганській ми зробили пішохідний міст, а сьогодні вже заливаєтся бетон... Там КПВВ, там світло, там Швейцарія», — зазначив президент.