«Не злий Майдан». Родичі Небесної сотні висунули сім вимог до Зеленського

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Родичі загиблих героїв Небесної сотні та постраждалих учасників Революції гідності провели акцію протесту біля Офісу президента і висунули низку вимог президенту Володимиру Зеленському. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Акцію підтримали Адвокатська консультативна група, громадська організація «Сімʼя Героїв Небесної Сотні», Євромайдан SOS, Центр громадянських свобод, «Нескорений Майдан-18.02». Під гаслом «Не злий Майдан» вони вимагали належного розслідування справ Майдану і виступали проти того, щоб з 20 листопада їхні справи переходили до ДБР і НАБУ.

Учасники акціїі наголосили, що процедура переходу справ з Управління спецрозслідувань ГПУ до ДБР може затягнути їхній розгляд і взагалі знищити результати розслідування, які вже досягнуто.

Активісти оголосили сім вимог:

1. Створити у структурі ДБР управління для розслідування справ Майдану, для чого, відповідно, збільшити кількість працівників ДБР.

2. Забезпечити незалежне і об’єктивне розслідування справ Майдану в ДБР шляхом призначення на посаду керівника новоствореного підрозділу Сергія Горбатюка.

3. Забезпечити до 20 листопада 2019 року переведення слідчих і прокурорів, які входили до відповідних груп слідчих і прокурорів у провадженнях у справах Майдану, до новоствореного підрозділу у справах Майдану в ДБР.

4. Гарантувати відсутність тиску і втручання у розслідування справ Майдану з боку Андрія Портнова і інших осіб.

5. Забезпечити роботу слідчих і прокурорів, які не пройшли атестацію, до завершення передачі справ і формування нових груп прокурорів в межах строків, передбачених законодавством для звільнення.

6. Забезпечити швидке та повноцінне формування Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013—2014 роках слідчими і прокурорами, які вже були задіяні в розслідуванні і процесуальному керівництві, але без участі осіб, які перешкоджали розслідуванням у минулому.

7. Внести зміни в закон про ДБР, які забезпечать переведення та призначення в орган без конкурсу слідчих і прокурорів, які входили до груп слідчих і прокурорів у кримінальних провадженнях, які передаються за підслідністю в ДБР, шляхом прийняття в другій редакції законопроєкту № 2116 із вищезазначеною правкою або ухвалити зазначену норму окремим законопроєктом.

До учасників вийшов фахівець зі звʼязків з громадськістю і прийняв їхнє письмове звернення.