КМДА: Боржникам за комунальні послуги можуть заборонити виїзд за кордон

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Суд може арештувати майно боржника і заборонити виїзд із країни у разі систематичної несплати рахунків за житлово-комунальні послуги, повідомляють у Київській міській державній адміністрації.

«Ми систематично інформуємо споживача про наявність боргу, надсилаємо повідомлення, дзвонимо. Адже через сусіда-боржника страждає весь будинок, який не підключають до послуги. Ми намагаємося вирішити питання в досудовому порядку, але якщо вже справа дійшла до суду, то наслідками для споживача може стати арешт майна і заборона виїзду за кордон», — заявив гендиректор комунального концерну «Центр комунального сервісу» Андрій Щербина.

Він зазначив, що за рішенням суду, крім основного боргу, нараховують 3% річних за кожну послугу, а також втрати від інфляції. Крім того, боржник повинен сплатити судові витрати у розмірі 1,9 тис. грн.

Стягнення боргу відбувається у примусовому порядку шляхом списання коштів з рахунків споживача. «У разі відсутності в боржника коштів та цінностей, достатніх для задоволення вимог, стягнення невідкладно звертається на майно за умови перевищення суми боргу 83, 46 тис. грн», – розповів Щербина. За його словами, близько 5% споживачів систематично не сплачують рахунки за житлово-комунальні послуги.