Вночі: у Австралії вирують лісові пожежі, у США обмежать продаж вейпів, затримана кримськотатарська активістка повернулася додому

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Лісові пожежі на сході Австралії: є загиблі та поранені

Двоє людей загинуло, понад 30 отримали опіки та семеро вважаються зниклими безвісти внаслідок лісових пожеж на сході Австралії, повідомляє видання Deutsche Welle.

За даними пожежників, протягом однієї доби вогонь знищив більше 150 будинків. Серед потерпілих — самі рятувальники, які намагалися вберегти людей та їхнє майно.

Зі стихією наразі борються близько 1500 пожежників. Найскладніша ситуація — північному сході країни, там здійнявся сильний вітер, який сприяє поширенню вогню.

У США обмежать продаж електронних сигарет для молоді

У США можуть заборонити продаж електронних сигарет особам, яким немає 21 року, передає CNBS.

Президент США Дональд Трамп планує ініціювати обмеження на продаж електронних сигарет наступного тижня.

«Ми маємо дуже важливу позицію щодо вейпінгу. Ми повинні піклуватися про своїх дітей, головне, щоб ми мали вікове обмеження: приблизно 21 рік, тому наступного тижня ми оголосимо про щось дуже важливе щодо вейпінгу», — сказав Трамп у повідомленні.

Ймовірно, така політика повʼязана з нещодавніми дослідженнями, які виявили високу смертність від куріння ароматизованих рідин для електронних сигарет у США.

Низка державних та місцевих органів влади вже підвищила вік, коли товари для вейпінгу стають доступними в продажу, з 18 до 21 року.

82-річна кримськотатарська активістка Сеітмуратова повернулася додому

Айше Сеітмуратова, активістка кримськотатарського національного руху, яку затримали на адмінкордоні з окупованим Кримом, повернулася додому.

Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у своєму Facebook.

За словами Чубарова, Сеітмуратову відпустили за годину після затримання. Вона повернулася до Сімферополя.

«На її удачу, в той час, коли після годинного затримання, російські окупанти її відпустили, через даний контрольно-пропускний пункт в Крим заїжджав співвітчизник, який і довіз Айше Абла до Сімферополя. Наразі Айше Абла вже вдома», — написав Чубаров.

У Грузії праворадикали намагалися зірвати показ фільму про геїв

28 осіб затримали під час акцій протесту у Тбілісі та Батумі проти показу французько-шведсько-грузинського фільму «І ми станцювали» про любов двох геїв, повідомляє Інтерфакс із посиланням на МВС Грузії.

Акції протесту проти показу фільму «І ми станцювали» були організовані грузинськими радикальними націоналістичними спільнотами, лідери яких заявляли журналістам, що не допустять показу «порнографічного, збоченого» фільму, який «ущемляє національні традиції».

Розпочато розслідування за чотирма справами: нападу на правозахисницю Анну Субеліані, політика Давида Бердзенішвілі та на поліцейських, двоє з яких госпіталізовані.

Показ фільму в пʼяти кінотеатрах під охороною поліції відбудеться 9 і 10 листопада. Організатори прокату повідомили журналістам, що всі квитки на всі сеанси давно продані.

У провінції Канади обмежать використання англійської мови

У канадській провінції Квебек державні послуги будуть надавати тільки французькою мовою. З такою заявою виступив премʼєр-міністр провінції Франсуа Легольт, повідомляє Укрінформ.

«Якщо ваші батьки ходили до англомовної школи, то у вас є певні права в Квебеку, і ми будемо поважати їх. Але якщо ви — новий іммігрант, то ми повинні говорити з вами французькою», — сказав Легольт.

Він додав, що для забезпечення виконання цього рішення уряд Квебека має просто застосовувати вже прийняті норми закону № 101, які встановлюють правила використання мов на території провінції.

Це рішення зазнало жорсткої критики з боку представників опозиційних партій, адже на федеральному рівні Канада — двомовна країна.