«Дзеркало тижня»: Понад третина жителів ОРДЛО має змогу купувати тільки їжу

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

36,4% жителів ОРДЛО заявили, що фінансове становище їхніх сімей дозволяє купляти тільки їжу. Про це йдеться в результатах опитування видання «Дзеркало тижня. Україна», проведеного за допомогою компанії «Нью Імідж Маркетинг Груп».

Опитування face-to-face проводилося на окупованих територіях Донбасу з 7 по 31 жовтня. У ньому взяли участь 1606 респондентів: 800 — на непідконтрольній частині Луганської і 806 — на непідконтрольній частині Донецької областей. Похибка результатів не перевищує 3,2%.

Відповідаючи на питання щодо економічної ситуації в самопроголошених республіках, 41,3% жителів ОРДЛО сказали, що вважають себе бідними. Частина з них змушена заощаджувати навіть на харчуванні (4,9%), решта 36,4% можуть дозволити собі тільки їжу. Вони також змушені відкладати або позичати гроші, щоб купити одяг.

43,6% не можуть купити мобільний телефон чи пилосос за необхідності. І лише 12% опитаних відповіли, що, випадково зазирнувши в магазин електроніки, все-таки почуваються комфортно.

Опитувані звернули увагу на серйозні проблеми на ринку праці в ОРДЛО. Про це сказали 63,6% осіб.

24,3% стверджують, що роботи практично немає. Про те, що роботу знайти все-таки можна, але безробіття велике, сказали 39,3% опитуваних. Зберегти стару роботу або знайти нову зуміли 32,9% осіб. Вони вважають, що ключові підприємства все-таки діють, і хто хоче, той знаходить роботу, нехай навіть не постійну. 2,9% респондентів, навпаки, впевнені, що в ОРДЛО бракує робочих рук.