Зеленський доручив до кінця року розробити законопроєкт про вимоги до новин та боротьбу з фейками

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Президент Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів до 31 грудня 2019 року внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо врегулювання діяльності медіа у відповідності з вимогами і стандартами до новин.

Про це йдеться в указі № 837 від 8 листопада, який опубліковано на сайті Офісу президента.

«...розроблення та внесення на розгляд Верховної Ради України законопроектів: щодо врегулювання діяльності медіа в Україні, передбачивши, зокрема, положення щодо вимог та стандартів новин, механізмів запобігання розповсюдженню недостовірної, викривленої інформації, її спростування...», — йдеться в повідомленні.

Також законопроєкт передбачає заборону фізичним та юридичним особам держави-агресора володіти або фінансувати медіа в Україні, що означатиме, що медіа з російським капіталом не зможуть функціонувати на території України.

За порушення законодавства про інформацію буде передбачене посилення відповідальності.

Раніше Зеленський говорив, що незадоволений тим, як працюють представники ЗМІ в Україні. На його думку, всередині країни йде інформаційна війна.

«Фейки, маніпуляції, інформаційна війна... Раніше це була війна з російськими засобами масової інформації, тепер це війна ще й всередині нашої країни. Незважаючи на те, що ми кілька разів збиралися з представниками наших засобів масової інформації. Деякі з них не розуміють, що вони роблять», — сказав він у другому випуску влогу «Відверто з президентом».