Bloomberg: Держдеп розблокував військову допомогу Україні в обхід Трампа

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Державний департамент США у вересні самостійно розблокував військову допомогу Україні, після того як її зупинив президент Дональд Трамп. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела.

Як пише видання, це випливає з юридичного висновку, переданого в секретному меморандумі державному секретареві Майклу Помпео. Юристи Держдепартаменту виявили, що Адміністративно-бюджетне управління Білого дому, а отже і президент, не мають юридичного права блокувати військову допомогу Україні.

Зазначається, що меморандум для Помпео визначав, що держава має право виділити гроші незалежно від позиції Білого дому і розпочне цей процес до 7 вересня. Як пише видання, Конгрес двічі запитував у Держдепу інформацію про надання військової допомоги Україні, але лише 9 вересня отримав відповідь про те, що виділення $141 млн допомоги не зупинялося.

«За словами одного з джерел, законодавці не знали, що незадовго до 9 вересня Болтон передав в Держдепартамент повідомлення про те, що фінансування може бути продовжено ... Поводження Болтона з фінансуванням вразило чиновників у Білому домі, оскільки порушувало протокол і застало Міка Малвейні [в. о. глави адміністрації Трампа] зненацька», — пише видання. Зазначається, що ексрадник Трампа міг зробити це за тиждень до свого звільнення.

Водночас прессекретар Адміністративно-бюджетного управління Білого дому спростував цю інформацію, заявивши, що Болтон не робив нічого подібного, оскільки не мав повноважень для цього.