The Sunday Times: Серед найбільших спонсорів керівної партії Великої Британії опинилися 9 росіян

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Низка російських бізнесменів є спонсорами Консервативної партії Великої Британії, пише The Sunday Times з посиланням на секретну доповідь британських спецслужб.

Доповідь про незаконну діяльність росіян у Великій Британії підготував міжпартійний комітет британського парламенту з розвідки та безпеки (cross-party intelligence and security select committee, ISC). При цьому британський уряд заблокував публікацію доповіді.

Всього йдеться про девʼятьох бізнесменів. За інформацією видання, одним із спонсорів був російський і британський бізнесмен українського походження Олександр Темерко. Журналісти стверджують, що Темерко, який працював раніше на міністерство оборони Росії і називає премʼєр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона своїм другом, за останні сім років пожертвував британським консерваторам £1,2 млн (близько $1,6 млн).

Також у доповіді згадується імʼя сина співвласника британської газети The Evening Standard, бізнесмена Олександра Лебедєва. Як стверджує журналіст The Sunday Times Том Харпер, у квітні 2018 року Джонсон, який обіймав на той час пост міністра закордонних справ, гостював на віллі Лебедєва в Італії.

Найбільшим російським спонсором Консервативної партії у доповіді названа Любов Чернухіна — дружина ексзаступника міністра фінансів РФ Володимира Чернухіна, який проживає у Лондоні. Від неї консерватори лише за останній рік отримали близько £450 тис. ($575 тис.). Газета не уточнює, скільки Чернухіна перерахувала торі за весь час.