Верховний суд дозволив примусовий продаж акцій російського Промінвестбанку

Автор:
Олена Шведенко
Дата:

Верховний Суд рішенням залишив без змін постанову Київського апеляційного суду від 27 серпня 2019 року, якою скасовувалася заборона на продаж 99,77% акцій Промінвестбанку. Про це повідомляє Finbalance з посиланням на рішення суду.

«Касаційні скарги Державної корпорації розвитку ВЭБ.РФ і ВАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» залишити без задоволення», — йдеться у рішенні суду.

Що сталося?

У вересні 2018 року Апеляційний суд Києва наклав арешт на акції українських «дочок» російських державних банків — Ощадбанку, ВТБ і Внешэкономбанку. Він також заборонив Ощадбанку, ВТБ і Промінвестбанку проводити ліквідацію або реорганізацію та робити що-небудь зі своїм майном (продавати, міняти або дарувати).

У відповідь ВЭБ звернувся до суду з вимогою зняти арешт з майна Промінвестбанку і 24 липня Печерський райсуд Києва заборонив продаж акцій банку на вимогу ВЭБ.РФ в рамках забезпечення позову про зняття арешту з 99,77% акцій Промінвестбанку. Суд дійшов висновку, що заборона на продаж акцій є адекватним та ефективним способом забезпечення позову, оскільки аукціон з продажу акцій призведе в подальшому до їхнього відчуження, а це, в свою чергу, може призвести до «неможливості або перешкоджання виконанню рішенню суду в разі задоволення позовних вимог».

Після цього російський ВЭБ заявив про заборону продавати свою українську «дочку».

6 серпня українська телекомпанія «Жиса» (телеканал «2+2») оскаржила в Київському апеляційному суді заборону на продаж акцій Промінвестбанку — української дочки російського державного Внешэкономбанку. Суд ухвалив рішення на користь позивача. У свою чергу ВЭБ подав касаційну скаргу з проханням скасувати постанову Київського апеляційного суду і зняти арешт.

Однак Верховний суд не задовольнив скаргу держкорпорації ВЭБ.РФ і Промінвестбанку на рішення судів попередніх інстанцій.