В Австралії оголосили червоний рівень небезпеки через лісові пожежі на сході країни

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Найбільш густонаселені штати Австралії — Новий Південний Уельс і Квінсленд, розташовані на сході материка, — оголосили надзвичайний стан через лісові пожежі, які змушують проводити екстрену евакуацію населення. Про це повідомляє ВВС.

Зараз у східній частині Австралії зафіксовано близько 120 лісових пожеж, які вже знищили 970 тисяч гектарів землі і зруйнували 160 приватних будівель. Жертвами лиха стали три людини.

«Усі повинні бути напоготові, незалежно від того, де ви перебуваєте, і всі повинні припускати найгірше, і ми не можемо допустити самозаспокоєння», — прокоментувала ведення НС премʼєр-міністр штату Новий Південний Уельс Гледіс Бережиклян. Як стверджує видання, влада країни не повʼязує небезпечний рівень лісових пожеж зі змінами клімту. Премʼєр-міністр Австралії Скотт Моррісон на запитання журналістів про звʼязок пожеж із глобальним потеплінням відповів, що зараз його цікавлять тільки загиблі та їхні сімʼї.

Найбільша небезпека очікується у вівторок, 12 листопада, коли полумʼя дістанеться Сіднею. Очікується, що до завтра температура повітря на більшій території материка сягне 37 °C, що ще більше сприятиме поширенню вогню. У звʼязку із загрозою влада вперше за 10 років випустила попередження найвищого рівня небезпеки.

В обох штатах небо через пожежі стало помаранчевим, мешканці міст зібралися в евакуаційних центрах, оскільки повертатися до будинків небезпечно. 12 листопада Новий Південний Уельс офіційно закриє навчальні заклади, тим часом в Австралію прибувають новозеландські пожежні, щоб допомогти в ліквідації лиха. Моррісон стверджує, що незабаром до груп пожежників і добровольців приєднаються загони поліції.

Напередодні в Австралії вигоріло близько 2 тисяч гектарів території проживання коал. Причиною множинних загорянь називають тривалу посуху.

  • Раніше повідомлялося про двох загиблих внаслідок пожеж в Австралії. Понад 30 осіб отримали опіки, семеро вважаються зниклими безвісти. Зі стихією зараз борються близько 1 500 пожежників. Найскладніша ситуація — на північному сході країни, там здійнявся сильний вітер до 80 м/год, який сприяє поширенню вогню.