Рада зробила крок до виключення «оціночних майданчиків» з процедури продажу нерухомості

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховна Рада у першому читанні ухвалила зміни до Податкового кодексу, усунувши «оціночні майданчики» з процесу купівлі-продажу майна. За це рішення проголосували 378 нардепів.

Крім того, 314 нардепів проголосували за те, щоб скоротити терміни підготовки цього законопроєкту до одного тижня.

Проєкт № 2047-д нагадує, що для сплати податку на доходи фізичних осіб з операцій продажу нерухомості необхідно провести оцінку такого майна, яку проводять спеціальні оцінювачі. Результатом послуг оцінювачів є звіти про оцінку майна. Аби такі звіти про оцінку мали юридичне значення, вони мають бути зареєстровані в Єдиній базі даних звітів про оцінку, яку адмініструє Фонд державного майна.

Документ запроваджує з 1 січня 2020 року спрощену модель оцінки нерухомості, яка дозволяє проводити автоматичну оцінку в максимально короткі строки та покликана прискорити процедуру укладення угод з нерухомістю.

Будь-яка особа зможе отримати довідку про автоматичну оцінку об’єкта нерухомого майна і на її підставі укласти угоду щодо об’єкта нерухомості. У разі незгоди з вартістю, визначеною модулем автоматично, власник має право звернутись до суб’єкта оціночної діяльності, оцінювача та провести оцінку в загальному порядку й зареєструвати звіт у Єдиній базі.

Нотаріуси отримають безоплатний доступ до Єдиної бази для перевірки довідок та звітів про оцінку об’єктів нерухомості. Уся інформація про обʼєкт нерухомості та його вартість перебуватиме в режимі відкритого доступу з можливістю завантаження (крім персональних даних замовника звіту та/або власника майна). Звіти про оцінку зберігатимуться в Єдиній базі в електронній формі.

Плата за формування довідок з Єдиної бази в розмірі 2,5% від прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня календарного року (приблизно 50 грн станом на листопад 2019 року) за одну операцію, а за реєстрацію звітів про оцінку та інформації з них до Єдиної бази — 10% (близько 220 грн).

Скандал з «майданчиками Яценка»

18 жовтня депутати на засіданні Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики «провалили» законопроєкт № 2047 «Про ліквідацію корупційних схем під час оцінки обʼєктів нерухомості». Документ зареєстрований у парламенті 4 вересня 31 депутатом від фракцій «Голосу» та «Слуги народу».

Він пропонує скасувати роботу так званих електронних майданчиків (спеціальне програмне забезпечення), через які оцінювачі та нотаріуси зобовʼязані подавати звіти про оцінку нерухомості до Єдиної бази. Це платна послуга — ціна за реєстрацію звіту та перевірку реєстрації нерухомості коливається від 680 до 1 800 грн за одну операцію. Документ передбачає відключення всіх авторизованих електронних майданчиків від Єдиної бази даних звітів про оцінку. Чинні електронні майданчики ЗМІ повʼязують з народним депутатом Антоном Яценком, членом групи «За майбутнє».

Екснардеп Сергій Лещенко повідомив, що, за його інформацією, 11 депутатів від СН, так звані люди Коломойського, у комітеті отримали по $30 тис. від «зацікавлених осіб», щоб не голосувати за законопроєкт, який виключить приватні електронні майданчики з процедури оцінки нерухомості.