Мінкульт перевіряє Нацмузей історії через конфлікт у колективі та відсторонив гендиректорку. Що відбувається?

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Мінкульт перевіряє Нацмузей історії через конфлікт у колективі та відсторонив гендиректорку. Що відбувається?

Тетяна Сосновська

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Міністерство культури призначило позапланову перевірку у Національному музеї історії в Києві через скарги деяких працівників. Про це повідомляє прес-служба музею.

«Перевірка ініційована скаргою невеликої групи працівників НМІУ, яким не до вподоби рух музею», — йдеться у заяві музею.

На час перевірки Мінкульт відсторонив від виконання обов’язків гендиректорку музею Тетяну Сосновську, що, як зазначають у заяві, «спричинило занепокоєння значної частини колективу».

В. о. гендиректора на час перевірки призначили спочатку Марію Савчук, а потім перепризначили на цю посаду заступника гендиректора з наукової та фондової роботи Богдана Патриляка.

Що сталося?

Як розповіли theБабелю в музеї, це багаторічний конфлікт колективу, який триває з 2015 року, відтоді як на посаду гендиректора призначили Тетяну Сосновську. Група працівників була незгодна з її призначенням та увесь цей час виступала проти.

Як ідеться в наказі Міністерства, відомство розпочало перевірку відповідно до звернення голови профспілкової організації музею Богдалової А. та її заступника Іванової О. щодо «неправомірних дій гендиректора». За словами Богдана Патриляка, Іванова звернулася до омбудсмена після свого звільнення з музею, що і спричинило перевірку. Він стверджує, що за час керівництва Сосновської «було систематично порушено законодавство України».

«Держаудит нарахував понад 2 млн грн збитків, завданих за керівництва Сосновської. Це доведено судом. Вона оскаржувала висновок Держаудиту в суді, але програла», — розповів Патриляк.

Тетяна Сосновська заявила theБабелю, що більшість колективу вирішила не допускати перевірки Мінкульту, а вона надалі планує виконувати обов’язки гендиректора, попри нове призначення міністерства.

«Я залишаюся працювати гендиректором, щоб утримати колектив у робочому стані, і не маю наміру виконувати наказ, поки Кабмін не розгляне нашу скаргу. Чому призначили на посаду в. о. гендиректора не нейтральну людину, а особу з числа скаржників, яка роками ходила на страйк під міністерство? У колективі 270 осіб, а страйкує тільки близько десятка людей», — розповіла Сосновська.

Також відсторонена гендиректорка заявила, що наказ вважає незаконним і планує оскаржувати його в суді.

«Наші юристи дійшли висновку, що державний секретар Міністерства культури не мав права підписувати цей наказ, бо він був виданий з перевищенням повноважень, і сам документ був оформлений з порушенням діловодства», — додала Сосновська.