76 років суворого режиму. У Росії ухвалили вироки «ялтинській групі» у справі «Хізб ут-Тахрір»

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Південний військовий суд Ростова-на-Дону у вівторок, 12 листопада, ухвалив звинувачувальні вироки шістьом кримськотатарським активістам, яких затримали у справі «Хізб ут-Тахрір». Про це повідомляє паблік «Кримська солідарність» на сторінці в Facebook.

Суд засудив Мусліма Алієва до 19 років, з обмеженням волі на 1 рік; Інвера Бекірова до 18 років, з обмеженням волі на 1 рік; Еміра-Усеіна Куку — до 12 років, з обмеженням волі на 1 рік; Вадима Сірука — до 12 років, з обмеженням волі на 1 рік; Рефата Алімова — до 8 років, з обмеженням волі на 1 рік; Арсена Джеппарова — до 7 років, з обмеженням волі на 1 рік.

Перед цим прокурор Ігор Колпіков попросив у суду 98,8 року позбавлення волі для активістів.

Адвокати заявили, що протягом усього слідства не представлено жодного доказу провини і причетності підсудних до терористичних актів чи насильства, а заарештовані кримські татари звинувачуються і засуджуються до різних термінів у колонії суворого режиму лише на підставі того, що відвідували релігійні збори та читали релігійну літературу, обговорювали соціально-політичні теми.

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії звільнити фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір». Міжнародна правозахисна організація Amnesty International визнала Емір-Усеіна Куку вʼязнем совісті та неодноразово проводила громадські кампанії на його підтримку.

Що таке «Хізб ут-Тахрір»?

Міжнародна ісламська політична організація, заснована в 1953 році в Східному Єрусалимі. Вона виступає за відновлення справедливого ісламського способу життя та ісламської держави (халіфату). У Росії ця організація визнана терористичною і заборонена з 2003 року. У ЄС та США вона діє вільно і відкрито.