Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт про електроенергію. Що це означає?

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Верховна Рада у вівторок, 12 листопада, ухвалила в першому читанні законопроєкт № 2233 про внесення змін до ринку електроенергії. Законопроєкт підтримали 295 нардепів, проти — 27, утримались — 51, не голосували — 31.

Мета документа — регулювання ринку цін щодо купівлі електричної енергії за «зеленим» тарифом, забезпечення теплопостачання споживачів в опалювальний період шляхом врегулювання роботи ТЕЦ на новому ринку електричної енергії.

Основні зміни

Законопроєкт зобовʼязує гарантованого покупця компенсувати виробникам відновлювальної енергії «зелений тариф» за рахунок доходів від діяльності на ринку. Зараз ці тарифи різняться в залежності від виду електроенергії. Зокрема, тариф на електроенергію, вироблену з сонячного випромінювання, становить 499,27 коп/кВт·год, а «зелений» тариф на електричну енергію, вироблену з енергії вітру — 320,96 коп/кВт·год.

Крім того, на період до 1 липня 2023 року Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), надається право приймати рішення про обов’язковість подання виробниками заявок на продаж електричної енергії на ринку «на добу наперед». Такі пропозиції не можуть перевищувати граничні ціни на ринку «на добу наперед», встановлені НКРЕКП. Також до 1 липня 2023 року регулятор має право встановлювати граничні ціни на ринку «на добу наперед».

До 1 квітня 2020 року НКРЕКП має право встановлювати тариф на рівні собівартості на відпуск електричної енергії виробникам, що здійснюють комбіноване виробництво електричної та теплової енергії на теплоелектроцентралях.

Автор документа Юрій Камельчук («Слуга народу») заявив, що законопроэкт передбачає продовження ліцензії НЕК «Укренерго» до моменту сертифікації компанії як незалежного оператора системи передачі. «Це критичне питання, оскільки «Укренерго» наприкінці жовтня вже втратило ліцензію. Можливі наслідки цього такі: криза розрахунків, штраф, право кредиторів достроково вимагати повернення кредитів, а це $500 млн. На жаль, усе це стало можливим з 29 жовтня», — сказав Камельчук.