ЄС зобовʼязав виробників обладнати всі авто до 2024 року алкотестерами. Система запобігатиме перевищенню швидкості

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Рада Євросоюзу схвалила новий метод боротьби з водіями, які сідають за кермо в нетверезому стані, а також із любителями перевищити швидкість. З 2022 року автовиробників зобовʼяжуть оснащувати всі нові машини стаціонарними алкотестерами, які будуть регулювати роботу авто.

Під нові правила підпадуть усі автотранспортні засоби без винятку, у тому числі вантажівки, автобуси, фургони та спортивні автомобілі, йдеться в положенні про загальну безпеку транспортних засобів і захисту пасажирів. «Ці нові правила допоможуть нам значно скоротити кількість загиблих та тяжких травм на дорогах ЄС. Вони також підвищують конкурентоспроможність європейських автовиробників на світовому ринку», — заявив міністр зайнятості Фінляндії Тімо Харакка.

На старих машинах встановити алкотестери в межах ЄС будуть зобовʼязані всі водії з 2024 року. Система перевірки тверезості водія буде створена таким чином, що запитуватиме повторну перевірку рівня алкоголю в крові через невизначені проміжки часу, щоб любителі випити не могли просити тверезих людей подихати в тестер для увімкнення мотора. Якщо таке все ж станеться, то при наступній перевірці машина зупиниться, якщо не дихнути в алкотестер або якщо результати аналізу будуть незадовільними.

Крім того, з 2022 на машинах обовʼязково буде встановлено програмне забезпечення Intelligent Speed Assistance, яке буде уповільнювати або зовсім зупиняти авто при перевищенні швидкості і виправляти напрямок руху, якщо водій виїхав на зустрічну смугу. Перевірки водіння та виправлення помилок буде досягнуто за допомогою GPS. Зазначають, що, згідно з договором про Brexit, Британія також повинна буде виконати цю вимогу.