Кембриджський словник назвав словом року «апсайклінг»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Кембриджський словник обрав словом року «апсайклінг» (upcycling, вторинне використання), повідомляється у блозі творців словника.

«Апсайклінгом» називають повторне використання речей для створення таких самих речей або подібних. Приміром, коли пляшки миють на заводі, щоб вони знову стали тарою для напоїв, або коли з частин старих меблів збирають і створюють нові.

Творці словника зазначили, що кількість пошукових запитів upcycling збільшилося на 181% з грудня 2011 року, коли слово було додане в онлайн-словник, а за останній рік вона подвоїлася.

«Таким чином, очевидно, що пошуки слова відображають динаміку окремих дій у боротьбі зі зміною клімату: активність молоді, яку викликала діяльність Грети Тунберг; зростаючі тенденції веганського, флекситаристського і рослинного харчування», — сказано в повідомленні.

Іншими претендентам на слово року були carbon sink — ділянка лісу, яка може поглинути велику кількість вуглекислого газу і зменшити глобальне потепління; compostable — матеріал, який можна компостувати, а також preservation — збереження природних ресурсів.

  • Видавці тлумачних словників англійської мови Collins English Dictionary оголосили словом 2019 року climate strike («кліматичний страйк»).