Суд ЄС зобовʼязав Ізраїль маркувати товари, вироблені на палестинських територіях

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Верховний суд Європейського Союзу в Люксембурзі зобовʼязав рітейлерів маркувати продукти, які були вирощені в ізраїльських поселеннях на території Палестини й сектору Гази, щоб покупці могли робити усвідомлений вибір. Про це повідомляє The Guardian.

«Продукти харчування, вироблені на територіях, окупованих державою Ізраїль, повинні мати вказівку на територію їхнього походження», — зазначено в рішенні суду.

Рішення підтримали європейські правозахисники, однак влада Ізраїлю обурена спробою «навішування ярликів». На їхню думку, маркування є несправедливим і дискримінаційним, оскільки до інших країн, залучених у територіальні конфлікти, не висувають таких вимог.

Професор Євген Конторович, директор з міжнародного права, на проведеному в Єрусалимі Форумі політики «Кохелет» заявив, що Європейський суд схвалив «нанесення жовтої зірки на товари єврейського виробництва». Він також закликав адміністрацію Трампа зробити «офіційне маркування цих продуктів «Зроблено в Ізраїлі» і «кинути виклик ЄС».

Справа дійшла до суду після того, як ізраїльська виноробня, розташована в поселенні неподалік від Єрусалима, оскаржила заяву Франції щодо попереднього рішення Європейського суду про маркування. Минула постанова підтримувала використання маркування походження, але не робила його обовʼязковим.

За постановою суду, на вироблених у нових поселеннях Ізраїлю продуктах не потрібно ставити загальне маркування «зроблено в Ізраїлі», а конкретні знаки, які показують покупцеві, що товар походить з конфліктної території. Рішення є частиною кампанії ЄС із протидії погіршення взаємин між Ізраїлем та Палестиною. У цьому конфлікті Європа воліє підтримувати мусульманську сторону на противагу впливовому союзнику Ізраїлю — Вашингтону.

Ізраїль захопив Західний берег і Східний Єрусалим в ході близькосхідної війни 1967 року і незабаром після цього почав заселяти обидва району. Палестинці стверджують, що обидві області є частиною майбутнього держави.