Ірина Луценко припинила повноваження депутата. Її місце може зайняти ексглава Інституту нацпамʼяті Вʼятрович

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада голосами 275 нардепів підтримала проєкт постанови про дострокове припинення повноважень депутатки від «Європейської солідарності» Ірини Луценко.

Виступаючи з трибуни Ради, Луценко знову розповіла про свою місію в парламенті. Вона зазначила, що працювала над законопроєктами про криміналізацію домашнього насильства, про аліменти, а також про розвиток дітей. Луценко згадала і про законодавчі ініціативи щодо протидії Росії у війні на Донбасі.

Фракція «Євросолідарності» в парламенті нараховує 27 нардепів. Як пише «Страна», за словами нардепа від «Європейської солідарності» Ірини Фріз, місце Луценко повинна була зайняти колишня заступниця міністра енергетики та вугільної промисловості Наталія Бойко, яка йшла 24-ю у списку, але вона відмовилася від мандату. Тепер у Раду повинен увійти ексглава Інституту національної памʼяті Володимир Вʼятрович (25-й у списку).

Перед голосуванням нардеп від «Слуги народу» Максим Бужанський закликав не підтримувати припинення мандата Луценко через прохід до парламенту Вʼятровича. Спікер Ради Дмитро Разумков зазначив, що змушувати Луценко виконувати свої повноваження недоцільно.

Пізніше Вʼятрович підтвердив, що стане депутатом. «Хай зміни будуть українськими! Йду, щоб будувати український світ і зупиняти «русский мир», — написав він у Facebook.