Вчені зняли на відео чепрачних оленьків, які вважалися вимерлими 15 років. Це найменші у світі парнокопитні

Перегляди:
9657
Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Вченим у Вʼєтнамі вдалося зняти представника чепрачних оленьків (або срібний шевротейн) виду Tragulus versicolor, які вважалися вимерлими з 2004 року. Це найменший вид парнокопитних на планеті, пише науково-популярний журнал Nature.

Дослідники з некомерційної організації Global Wildlife Conservation вирішили переконатися, що оленьки справді зникли, для чого встановили фотопастки в лісах Вʼєтнаму, де оленьків побачили вперше. Через пів року спостережень дослідники отримали понад 200 фотографій Tragulus versicolor.

Вчені зазначили, що це перші зображення чепрачних оленьків у дикій природі. Щоб зберегти ареал мешкання тварин, дослідники не уточнюють місце зйомок, однак вони закликали зоозахисні організації надати цій території статус заповідника.

Чепрачні оленьки належать до роду канчилів, або азіатських оленьків, які мешкають у Південно-Східній Азії на великій території від Південного Китаю до Філіппін та Індонезії. Місцеві жителі часто полювали на беззахисних ссавців, а в зоні їхнього проживання прискорено вирубувалися ліси. До 2004 року тварин вважали вимерлими, оскільки зустріти їх не вдавалося. Щоб виявити оленьків або підтвердити їхнє зникнення, дослідники з Global Wildlife Conservation поспілкувалися з 35 жителями Південного Вʼєтнаму і зʼясували, що близько половини з них мали особистий контакт з тваринами останнім часом. Це наштовхнуло вчених на установку фотопасток у лісах біля міста Нячанга.

Tragulus versicolor ведуть нічний спосіб життя, мешкають поодинці або парами. У самців є подовжені ікла, які вони пускають у хід під час шлюбних боїв. Це одні з найменших копитних — у довжину вони не перевищують 75 см, а в холці максимальна висота — 40 см.