У Британії ферми пропонують орендувати ялинку на свята замість одноразового використання. Популярність послуги зростає

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Екоактивісти закликали жителів Великої Британії відмовитися від традиції купляти ялинку на Новий рік і замість цього орендувати дерева на період свят у фермерів. Про це повідомляє Daily Mail.

Багато британців вже відреагували на заклик, ознаменувавши прийдешній Новий рік словом Wokesmas, що є поєднанням англійських слів Woke (пробудитися) та Christmas (Різдво). Деякі жителі країни вже пообіцяли організувати цього року «зелене» різдво замість «білого», тобто екологічно чисте. За оцінками дослідників, близько 7 млн різдвяних ялинок щороку потрапляють на звалище тільки у Великій Британії, внаслідок чого утворюється 100 тис. тонн парникових газів.

Благодійні екоорганізації та ферми пропонують прикрашати будинки ззовні плющем, падубом і омелою замість звичної мішури і світлодіодних вогнів. Так, на фермі в Лестерширі попит на орендовану різдвяну ялинку в горщику вже виріс удвічі в порівнянні з ялинками на продаж, хоча до католицького Різдва ще шість тижнів.

Керуючі фермою Аластер і Дайан Лакінг заявили, що вони намагаються повторно посадити всі ялинки, які їм повертають після 25 грудня. Зі свого боку такі великі магазини, як John Lewis, вже заборонили продаж пластикових іграшок, за ними повторила і мережа Selfridges. Супермаркети анонсували перехід з пластикової упаковки для святкових харчових продуктів і подарунків на паперову, картонну та виготовлену з рослинної целюлози.

Цього року тема негативного впливу людства на навколишнє середовище та зміна клімату стала особливо гострою після того, як на засіданні ООН виступила шведська школярка і екоактивістка Грета Тунберг, а організація Extinction Rebellion влаштувала протести проти забруднення екології у 60 містах по всьому світу.