Грета Тунберг знайшла спосіб дістатися на кліматичний саміт у Мадрид. Попливе на катамарані

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Шведська екоактивістка Грета Тунберг придумала, як перетнути Атлантичний океан, щоб потрапити у Мадрид на кліматичний саміт, пише Deutsche Welle.

Тунберг, як відомо, не подорожує літаками через їхній шкідливий вплив на клімат. Активістка попливе на 15-метровому катамарані La Vagabonde («Бурлака»). Тунберг запросила на борт австралійська пара яхтсменів-блогерів Райлі Уайтлум та Ілейна Каросу, ведучі каналу на YouTube.

Подорож стартує з порту «Хамптон» в американському штаті Вірджинія 13 листопада. Керуватите судном професійний шкіпер з Великої Британії Ніккі Хендерсон. Крім того, на борту буде батько Грети Сванте Тунберг і 11-місячний син австралійської пари Ленні.

Зазначається, що катамаран оснащений сонячними батареями і гідрогенераторами. Крім того, на відміну від яхти Malizia II, на якій Грета добиралася в Нью-Йорк, це судно обладнане зручностями.

За попередніми даними, на перетин Атлантики може піти від двох до чотирьох тижнів. За словами експертів, листопад — не найкращий сезон для таких подорожей. Температура місцями вже опустилася до -1 °C , можливі опади у вигляді мокрого снігу. 25-а конференція зі зміни клімату (COP25) відбудеться з 2 по 13 грудня в Мадриді.

  • Раніше повідомлялося, що влада Іспанії готова допомогти Тунберг перетнути Атлантичний океан, щоб потрапити на кліматичний саміт, що проходитиме в Мадриді.
  • Грета Тунберг відмовилася від премії Північної ради в $52 тисячі за охорону навколишнього середовища. Вона написала, що не візьме премію Північної ради, а також її грошову частину на знак протесту проти бездіяльності країн стосовно охорони природи.
  • 4 жовтня Тунберг стала лауреатом Міжнародної дитячої премії миру. Цього року експертний комітет розглянув 137 заявок з 56 країн і вирішив нагородити дівчину за «вплив на майбутнє багатьох дітей». Урочиста 15-а церемонія нагородження відбудеться в Гаазі 20 листопада — у Всесвітній день дітей.