«Вітаємо, ось ваш російський паспорт». Від Кольченка в Росії вимагали відмовитися від українського громадянства

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Колишній політвʼязень Кремля Олександр Кольченко розповів, що йому декілька разів пропонували російський паспорт, але він відмовився. Про це він сказав в інтерв’ю «Радіо Свобода».

Кольченко на камеру писав пояснення, чому він відмовляється від російського паспорта. У поясненні зазначив, що він є громадянином України, тому російський паспорт йому не потрібен.

«Мені пропонували його під час досудового слідства. Я, звичайно, відмовився. Потім ще в таборі. Викликали до спецчастини, куди приходить жінка, яка займається документальною кореспонденцією. Зазвичай туди викликають в обідній час, а мене викликали вранці. Я подумав, що ж такого термінового? Приходжу туди — там кілька працівників. Один знімає на камеру. Інший каже: “Вітаємо, ось ваш російський паспорт”. Я відповів: “Спасибі, звичайно, але у мене один вже є”. Вони кажуть: “Буде два”. Я відповів, що мені і одного досить», — сказав активіст.

Також Кольченко розповів, як до нього на стадії досудового слідства не допускали адвокатів і консулів.

«Потім, коли вже був суд, до нас все ж таки кілька разів пускали консулів, а коли ми приїхали в табір, знову перестали пускати. Я памʼятаю, одного разу до мене прийшов консул. Це була кімната зі склом і ґратами. Він попросив книгу скарг, влаштував скандал, тому що, скільки він їздить по різних СІЗО, навіть у Чечні такого не було. Завжди можна було спілкуватися особисто», — розповів Кольченко.

  • 7 вересня Україна та Росія провели обмін полоненими за формулою «35 на 35». Додому повернулися, зокрема, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Едем Бекіров і моряки, захоплені в Керченській протоці. Українців урочисто зустріли в аеропорту «Бориспіль» родичі, журналісти та президент Володимир Зеленський.
  • Звільнені з російського увʼязнення українці отримали нові ID-картки громадянина і закордонні паспорти.
  • Україна обіцяє придбати квартири звільненим з російських вʼязниць Олегу Сенцову, Олександру Кольченку, Володимиру Балуху і Артуру Панову. Нове житло також обіцяють морякам.