Два американські катери Island і корабель «Олександр Охріменко» увійшли до складу ВМС. США передадуть ще три катери

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Два американські катери Island і корабель «Олександр Охріменко» увійшли до складу ВМС. США передадуть ще три катери

Катери Island «Слов'янськ» і «Старобільськ».

Андрей Котляр / Facebook

В Одесі урочисто включили до складу Військово-морського флоту України два американські катери типу Island Р190 «Словʼянськ» і Р191 «Старобільськ», а також аварійно-рятувальний корабель «Олександр Охріменко».

Про це повідомив заступник мера Одеси Андрій Котляр.

Виконувач обовʼязків голови дипломатичної місії США в Україні Джозеф Пеннінгтон під час церемонії заявив, що Україна найближчим часом отримає ще три катери класу Island.

Як повідомляє «Радіо Свобода», Берегова охорона США за тією ж програмою, за якою були отримані Р190 і Р191, передасть катери USCGC Ocracoke (WPB-1307), USCGC Washington (WPB-1331) та USCGC Kiska (WPB-1336).

Як зазначено на сайті Берегової охорони США, ці три катери складаються були несуть службу з 90-х років.

WPB-1307 патрулює води в районі штату Мен. Основне завдання — охорона кордонів і боротьба з контрабандою. Також виконує рятувальні операції.

WPB-1307.

U.S. Coast Guard

WPB-1331 працює в секторі Гуам. Займається рятувальними операціями.

WPB-1331

U.S. Coast Guard

WPB-1336 працює в районі острова Киска (Аляска). В основному бере участь в рятувальних операціях. Задіяний у патрулюванні морських кордонів поблизу Росії.

WPB-1336.

U.S. Coast Guard

  • В кінці вересня минулого року США передали Військово-морським силам України два патрульних катери типу Island. Перед цим Кабінет Міністрів дозволив провести 260 млн грн передоплати за «супутні послуги» з метою безоплатного отримання від США цих катерів. Україна отримала катери безкоштовно, але заплатила за їхнє перевезення та обладнання. Особовий склад проходив навчання в США, в Балтіморі.
  • Катери завершили випробування 10 листопада.
  • У липні стало відомо, що США виділили $4 млн на створення прикордонних груп реагування в Маріуполі та Бердянську. США передадуть українській Держприкордонслужбі два катери, які будуть обслуговувати 25 осіб. Найімовірніше, це будуть All-Weather 38-Foot SAFE Boat — катери-перехоплювачі з кабінами закритого типу.