Студенти в Гонконзі вийшли на вулиці з луками та стрілами. Зброю викрали в спортивній секції

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

У Гонконзі поліція звинуватила адміністрацію Національного університету у сприянні мітингувальникам. Правоохоронці зробили офіційну заяву після того, як серед учасників мітингів на вулицях зʼявилися молоді люди з луками зі стрілами, які, як виявилося, були викрадені зі спортивної секції університету, пише The Guardian.

Після того як 8 листопада внаслідок травми голови помер перший активіст — 22-річний Чоу Чзлок, студенти Гонконгу ще більше розлютилися на правоохоронців і захопили кампуси університету, де облаштували один зі своїх штабів. Молоді люди забарикадували входи і виходи, «прикрасили» територію всередині і зовні університету написами про те, що «поліція повинна заплатити кровʼю за кров».

Ректор навчального закладу Рокі Туан до останнього залишався на території, закликаючи молодь бути стриманою та піти на примирення, але перед штурмом будівлі поліція порекомендувала йому покинути територію. Ще у четвер Бюро освіти Гонконгу призупинило заняття у всіх школах і університетах.

Чому протести тривають вже пів року?

Протести в Гонконзі почалися в березні цього року з вимогою відкликати із законодавчої ради законопроєкт, який передбачав видачу підозрюваних у злочинах з Гонконгу в материковий Китай, де діють інша юрисдикція і система кримінального права.

Законопроєкт про екстрадицію звинувачених у злочинах в Китай багато жителів Гонконгу сприйняли як спробу Пекіна обмежити автономію регіону. 25 серпня близько 1,7 мільйона людей взяли участь у мирному марші.

Заворушення на мітингах сталися через недавній напад невідомих із молотками на одного з лідерів протестного руху Джиммі Шина — очільника Громадянського фронту за права людини. Після нападу пʼятьох невідомих у районі Монг-Кок Джиммі Шин був госпіталізований, а мітинги перетворилися на більш масштабний продемократичний рух із вимогою віддалитися від КНР настільки, наскільки це можливо.