Баканов: Голова СБУ має отримувати зарплату рівня голови Верховного суду

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Баканов: Голова СБУ має отримувати зарплату рівня голови Верховного суду

Адміністрація Президента України

Глава СБУ Іван Баканов повідомив, що законопроєкт про реформу відомства буде розсекречений після того, як президент Володимир Зеленський внесе його до парламенту. Про це він розповів в інтерв’ю виданню «Главком».

Баканов уточнив, що редакція закону, яку розмістили в інтернеті, не відповідає тій версії, яка була подана в Офіс президента. Він також назвав декілька головних тез законопроєкту, який, наприклад, передбачає «демілітарізацію СБУ».

«Є дискусійні моменти. Наприклад, демілітаризація, адже сьогодні країна перебуває у стані війни. Інше – це суттєве скорочення працівників Служби безпеки – за 5—7 років з нинішніх 27 до 15 тисяч осіб», — зазначив Баканов.

Реформою СБУ пропонується скасувати військові звання для працівників служби, що потягне за собою втрату пільг. Натомість, розповідає Баканов, будуть спеціальні звання. Також новим законом передбачили і новий рівень заробітної плати.

«У нас і так сьогодні найменша зарплата серед усіх представників блоку Національної безпеки і оборони. А так вона стане ще меншою», — пояснив глава відомства.

Він заявив, що заробітну плату працівників СБУ хочуть прирівняти до рівня зарплат суддів Верховного суду: «Наприклад, чому голова Служби безпеки України має отримувати коштів менше, ніж голова Верховного суду України?». Зараз зарплата голови ВС становить 328,9 тис. грн.