Зеленський підписав закон про викривачів корупції

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції» № 198-IX. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Закон вводить поняття «викривача» — це люди, які повідомляють про факти корупції — і регулює їхній правовий статус.

Повідомляти про корупцію та інші порушення громадянам дозволяється анонімно до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) — на «гарячу лінію» або електронною поштою.

Викривачі можуть претендувати на грошову винагороду за інформацію, якщо розмір хабара або збитків, завданих державі від факту корупції, становить не менше ніж 5 тис. прожиткових мінімумів (9,6 млн грн з розрахунку прожиткового мінімуму в 1 936 грн станом на 17 жовтня 2019 року). Рішення про винагороду викривачеві приймає суд, сума винагороди становить 10% від предмета корупції, але не може перевищувати розмір 3 тис. мінімальних заробітних плат (12,5 млн грн з розрахунку мінімальної зарплати 4 173 грн станом на 17 жовтня 2019 року).

Викривач не несе юридичної відповідальності за повідомлення про можливі факти корупції. Інформаторам гарантують безкоштовну правову допомогу; захист у разі загрози життю та здоровʼю; відшкодування витрат на адвоката.