У Конгресі пройшли перші слухання про імпічмент Трампа. Кент і Тейлор заявили, що допомога Україні залежала від розслідування

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
У Конгресі пройшли перші слухання про імпічмент Трампа. Кент і Тейлор заявили, що допомога Україні залежала від розслідування

Заступник помічника держсекретаря США з питань Європи і Євразії Джордж Кент і повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор під час дачі свідчень у справі про імпічмент, 13 листопада 2019 року.

Chip Somodevilla / Getty Images

У Конгресі США пройшли перші відкриті слухання про імпічмент Дональда Трампа. Свідчення дали заступник помічника держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джордж Кент і повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор.

Обидва чиновники заявили, що військова допомога Україні залежала від розслідування проти політичного опонента Трампа демократа Джо Байдена, повідомляє «Радіо свобода» і «Настоящее время».

Що говорив Тейлор?

Димломат повторив, що йому дали зрозуміти, що військова допомога Україні та зустріч Володимира Зеленського з президентом Трампом залежали від розслідування проти сімʼї Джо Байдена. За його словами, люди Трампа вимагали від Зеленського публічних заяв з цього питання. Тейлор припустив, що в справу втрутився «неофіційний канал», яким міг керувати особистий адвокат президента Рудольф Джуліані.

Він також згадав розмову між послом США в ЄС Гордоном Сондлендом і Трампом, після якої перший сказав, що президента хвилює розслідування, а не Україна.

«У Трампа було таке відчуття, що Україна його обвела довкруг пальця. Він вважав, що Україна повинна якось виправитися», — сказав Тейлор.

Що говорив Кент?

Кент заявляв, що Джуліані намагався вплинути на українських політиків, і це викликало усунення посла США в Україні Марі Йованович.

«Головними агітаторами з української сторони були генеральні прокурори — Юрій Луценко і Віктор Шокін. Зараз вони надають неправдиву інформацію, щоб домогтися помсти американським демократам і главам організації громадянського суспільства в Україні. І на початку 2019 року я зрозумів, що ці події дають плоди. Посол Йованович була усунена», — заявив Кент.

Він також розповів, що висловлював стурбованість, що участь сина Байдена в раді директорів газової компанії Burisma «справляє враження конфлікту інтересів». При цьому Кент запевняє, що Байден не змушував український уряд звільнити прокурора Шокіна, щоб закрити справу проти Burisma.