Кабмін запроваджує двофакторну авторизацію для реєстраторів нерухомості. Це має допомогти в боротьбі з рейдерами

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Кабінет міністрів запроваджує для державних реєстраторів двофакторну авторизацію, яка має допомогти в боротьбі з рейдерством. Про це у своєму Telegram-каналі написав міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет.

Другий фактор авторизації діятиме не через СМС-паролі, а через безкоштовний Google Authentificator. «Тепер для проведення будь-якої дії реєстратору потрібно буде скористатися не тільки своїм електронним підписом, але й ввести код зі свого смартфона. Зламати і комп’ютер, і смартфон одночасно фактично неможливо», — наголошує міністр.

Він додав, що наразі другий фактор є опцією, але незабаром Міністерство юстиції може зробити його обов’язковим.

Дубілет пояснив, що одним зі способів рейдерства нерухомості є злам компʼютерів реєстраторів. «Заразивши компʼютер реєстратора, зловмисник від його імені переписує майно жертви», — написав міністр, додаючи, що цифрові підписи є не зовсім надійними.

За його словами, раніше для боротьби з цією проблемою держава планувала змусити реєстраторів купувати програмно-апаратний комплекс і встановлювати його на кожен компʼютер. А це, додає він, було б досить затратно.

«Мені ця ситуація нагадала інтернет-банки 10-річної давнини. Тоді люди ставали жертвами вірусів і втрачали гроші, а банки постійно просили їх оновлювати антивіруси. Але потім відсоток шахрайств різко впав завдяки другому фактору авторизації, або, простіше, СМС-паролям», — розповів міністр.

  • 29 серпня співзасновник Монобанку і радник першого заступника голови СБУ Івана Баканова Дмитро Дубілет погодився обійняти посаду міністра Кабінету міністрів.
  • В інтервʼю theБабелю він розповів, що у Службі безпеки України планують боротися з рейдерством шляхом запровадження авторизації угод.