Ситник прогнозує екстрадицію Онищенка до України вже у грудні. Екснардеп це спростовує

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Ситник прогнозує екстрадицію Онищенка до України вже у грудні. Екснардеп це спростовує

Синиця Олександр / УНІАН

Колишнього народного депутата Олександра Онищенка, який втік з України і переховується від слідства, вже у грудні можуть екстрадувати з Іспанії. Про це повідомив голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник в ефірі «24 каналу».

«Онищенко програв усі суди на території Іспанії — і в частині екстрадиції, і в частині визання його політичним біженцем. Є певна орієнтовна дата — це грудень 2019 року. Звичайно, щось ще може статися, але суди він програв. Тому є рішення про його екстрадицію», — розповів Ситник.

При цьому глава НАБУ висловив припущення, що Онищенко може втекти з Іспанії до Німеччини, де розміщені його підприємства. Тому в цій ситуації, додає антикорупціонер, все залежатиме від «оперативності закордонних колег».

Онищенко спростував заяви Ситника на своїй сторінці у Facebook. Він стверджує, що його можуть екстрадувати тільки за згодою Кабінету міністрів Іспанії, але за три роки уряд так і не підписав відповідні документи.

«Суд щодо екстрадиції був в березні 2017 року. І за три роки Кабмін так нічого і не підписав. Зрештою я сам повідомив усім, що написав заяву про те, що хочу повернутися в Україну. І суд схвалив і дав мені дозвіл на добровільне повернення. І повернуся я в Україну не тоді, коли цього захочуть Ситник та інші балаболи. А в тому випадку, якщо цього захочу я», — заявив Онищенко.

  • Онищенко фігурує у справі про розкрадання газу, видобутого за договорами про спільну діяльність з «Укргазвидобуванням» у грудні 2015 року. За версією слідства, у період з січня 2013 по червень 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи коштами, отриманими від реалізації газу, в розмірі понад 1,6 млрд, внаслідок чого «Укргазвидобування» зазнало збитків на понад 740 млн грн.
  • У Вищий антикорупційний суд пішла справа щодо «газових схем» Онищенка.
  • У кінці липня в аеропорту «Бориспіль» (Київ) затримали матір Онищенка — 74-річну Інессу Кадирову, яка фігурує у справі про газову злочинну схему.
  • Пізніше НАБУ і САП завершили слідство проти матері екснардепа. Суд не залишив Кадирову під вартою і заборонив їй виїжджати за межі Києва.