Українські прокатники приховали обличчя Михалкова у фільмі «Свідки Путіна»

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

В Україні прокатник фільму Віталія Манського «Свідки Путіна» приховав обличчя російського кінорежисера Микити Михалкова, який фігурує в картині. Михалкова в Україні включено до списку осіб, які загрожують національній безпеці. Про це пише BBC.

На те, що обличчя Михалкова було приховане, звернули увагу користувачі соцмереж і це підтвердив у розмові з BBC сам Манський.

«Хоч як смішно, але це правда. Мені здається, що це така гра у людей, які все розуміють, задля дотримання деяких правил: виконання цих досить абсурдних вимог у формальний спосіб. Мені, відверто кажучи, дуже шкода, що так було зроблено. На цьому обличчі [Михалкова] є дуже важливе для фільму, його вираз очей, його реакції, його нещирість — невипадкові речі і дуже працюють на драматургію картини. Але — маємо те, що маємо», — заявив режисер.

Що кажуть прокатники?

У кінотеатрі «Жовтень», який демонстрував фільм, theБабелю підтвердили «заблюрення» обличчя Михалкова: «Так, все правда. Згідно з вимогами Держкіно та переліком осіб, які загрожують національній безпеці України».

Прокат в Україні картини «Свідки Путіна» та появу в ньому Михалкова прокоментував theБабелю ексголова Держкіно Пилип Іллєнко.

«Він зʼявляється в кількох кадрах, де фігурує як Микита Михалков, він не є актором і взагалі не мав відношення до створення цього фільму. В цьому фільмі у нього, скоріше, негативний прояв на екрані», — наголосив він.

Іллєнко додав, що норма щодо заборони показу на екранах акторів з «чорного списку» Мінкульту не була розрахована на документальні фільми.

«Але формально ця норма існує, тому прокатники вирішили так і Держкіно їм видало прокатку. По великому рахунку, таких випадків я не пригадую. Знаю, що в фільмі «Літо» вирізали епізод з актором, який був у «чорному списку». Випадків, щоб замазували акторів в ігровому кіно, не було», — додав Іллєнко.

Що це за фільм?

У центрі сюжету «Свідків Путіна» — день позачергових президентських виборів у Росії у 2000 році, що відбулися після відставки Бориса Єльцина з посади глави держави. Манський тоді знімав передвиборний штаб Путіна і в тому числі неформальне спілкування в. о. президента і його соратників. Інтернет-премʼєра фільму відбулась 12 грудня 2018 року.

Манський — відомий російський документаліст, часто зачіпає політичні теми. На його рахунку десятки фільмів, багато з яких («Приватні хроніки», «Благодать», «Труба», «В променях сонця») виборювали призи на міжнародних фестивалях.

  • Микита Михалков був включений до списку осіб, які загрожують національній безпеці України, на початку 2018 року. Міністерство культури України веде «чорний список» від серпня 2015 року. Наразі у списку 150 людей.
  • У вересні міністр культури України Володимир Бородянський заявив в одному з інтервʼю, що фільми Микити Михалкова повинні бути заборонені в країні.