Помічник Путіна спілкувався з Ахметовим у 2014 році. Той просив дозволу приїхати в Донецьк

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Обʼєднана слідча група з розслідування катастрофи рейсу MH17 у Донецькій області (JIT) опублікувала записи розмови помічника президента Росії Володимира Путіна Владислава Суркова й одного з ватажків бойовиків «ДНР» Олексія Бородая, датованої 3 липня 2014 року. У ній Сурков розповів Бородаю, що зустрічався з якимось «Ренатом», який просив посприяти його приїзду в окупований Донецьк.

«Я з Ренатом зустрічався тут [...]. Я з ним не хотів насправді зустрічатися, він мене три години чекав терпляче в ресторані — це для розуміння, як він сильно був зацікавлений. Але при цьому досить довга і безглузда розмова. Він тут зустрічався зі своїм колишнім «патроном»... Той, за «завданням», пропонував йому сидіти за столом переговорів на боці республіки. Відповідь була зрозуміла, що це неможливо з його боку. Ну, і він все говорив про мир, про мир, про мир. Дуже добре, чомусь, говорив про тебе, Ходаковського і Пургіна [ватажки бойовиків]. Ну, і запитав мене, чи можна йому приїхати в Донецьк. Я, чесно кажучи, сказав йому, що краще цього не робити», — сказав Сурков і додав, що у «Рената погана мета. Він буде розлагати вас тільки».

Бородай погодився із Сурковим і розповів про «статистику», отриману від іншого ватажка Андрія Пургіна.

«За споживання газу. Зрозуміло, що всі підприємства області — вона ж республіка — впали в три рази в середньому, крім ахметовських. Їх охороняють у Дружківці і «Біс» [бойовики Ігоря Безлера], і «Оплот» [бойовики Олександра Ходаковського]», — відзвітував Бородай.