Справа VAB Банку Бахматюка: суд призначив ексзаступнику Гонтаревої 5 млн грн застави

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Справа VAB Банку Бахматюка: суд призначив ексзаступнику Гонтаревої 5 млн грн застави

Олександр Писарук (ліворуч) під час засідання по розгляду клопотання про обрання йому запобіжного заходу у Вищому антикорупційному суді, в Києві, 14 листопада 2019 р.

Синиця Олександр / УНІАН

Вищий антикорупційний суд без арешту зобовʼязав колишнього першого заступника голови НБУ Олександра Писарука протягом 5 днів внести заставу 5 млн грн у справі VAB Банку. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Запобіжний захід обрали 15 листопада. Суд відвів 5 днів на внесення цієї суми.

Прокурор просив більш суворих заходів — взяття під варту на 60 днів з альтернативою внесення застави 30 млн грн.

Суд визначив мʼякші забезпечувальні заходи, зобовʼязавши підозрюваного не відлучатися з Києва, не спілкуватися зі свідками, здати паспорти і документи для виїзду за кордон і носити електронний засіб контролю.

Про свою готовність стати поручителями Писарука заявили глава НБУ Яків Смолій, його заступники Катерина Рожкова та Роман Борисенко, члени правління НБУ Дмитро Сологуб і Олег Чурій, а також ще 9 осіб. Ексглава «Київстару» Петро Чернишов заявив про готовність частково профінансувати заставу, якщо буде прийнято таке рішення.

Про що йдеться?

12 листопада стало відомо про обшуки у столичному офісі Райффайзен Банку за справою про розкрадання кредиту НБУ. Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що за підозрою у розкраданні стабілізаційного кредиту Нацбанку в сумі 1,2 млрд грн затримано колишніх та чинних службових осіб Національного банку, VAB Банку й осіб, які їм сприяли.

Серед затриманих — колишній перший заступник голови Національного банку, а нині голова правління Райффайзен Банку Олександр Писарук.