Новий скандал зі шпигунством Facebook. Додаток соцмережі таємно отримує відео з камер iPhone

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Користувачі соціальної мережі Facebook помітили дивну поведінку офіційного мобільного додатку для iOS, який несподівано вмикає камеру.

Компанія стверджує, що дивна робота додатка є результатом помилки, яку легко виправити.

«Дивна поведінка камери» викликала хвилювання з приводу того, що камера може таємно записувати людей, коли вони використовують додаток. На відміну від комп’ютерів Apple, у смартфонах компанії відсутній індикатор доступу до камери, тому додаток може робити записи таємно.

Додаток Facebook запускає камеру у фоновому режимі. Незрозуміло, чи записує додаток дії користувача після активації камери, але камера активна, поки користувач гортає стрічку новин.

Facebook каже, що ситуація викликана помилкою, яка була додана в код випадково, і що немає жодних ознак того, що фотографії або відео надсилаються на його сервери. Компанія стверджує, що Apple вже представила оновлення, яке повинно видалити цей функціонал.

Тим часом проблему можна виправити, заборонивши доступ Facebook до камери. Це також означатиме, що Facebook більше не зможе отримати доступ до камери для зйомки і завантаження зображення безпосередньо з програми.

  • Це вже далеко не перший випадок, коли Facebook потрапляє у скандал із розсекреченням даних користувачів. На початку 2018 року стало відомо про найбільший в історії Facebook витік особистих даних користувачів. Компанія Cambridge Analytica незаконно зібрала дані 87 мільйонів користувачів соцмережі та передала їх третім особам, зокрема, імовірно, передвиборчому штабу нинішнього президента США Дональда Трампа, який використовував їх для політичної реклами. Компанії довелось виплатити Федеральній торговій комісії США штраф у $5 млрд і поліпшити політику конфіденційності даних у соцмережі
  • А у вересні 2018 року соцмережу атакували хакери. За оцінкою Facebook, тоді постраждали близько 29 млн користувачів соціальної мережі. Кіберзлочинці скористалися дірою у системі безпеки соцмережі, яка дозволяє побачити свою сторінку від імені інших користувачів.
  • 20 серпня Facebook і Twitter видалили тисячі китайських акаунтів за фейки проти акцій протесту в Гонконзі.
  • У мережі опублікували відео, де фейковий Цукерберг розповідає про контроль над майбутнім завдяки даним з Facebook.