CNN: Шпигуни з Росії та інших країн могли перехопити розмову Трампа про Україну

Автор:
Олена Шведенко
Дата:

Розмову по мобільному телефону влітку між послом США в ЄС Гордоном Сондлендом, який перебував в Україні, і президентом Дональдом Трампом могли прослуховувати служби розвідки багатьох зарубіжних країн, зокрема Росії. Про це пише CNN.

«Якщо це правда, дзвінок по мобільному телефону між послом Сондлендом і президентом Трампом є грубим порушенням традиційних практик контррозвідки, про які представники національної безпеки неодноразово повідомляють всім, зокрема послам політичного призначення, таким як Сондленд», — розповів CNN колишній офіцер ЦРУ Марк Полімеропулос, який наглядав за операціями в Європі та Росії до відставки цього літа.

«Я не можу пригадати за свою карʼєру, коли посол у високо контррозвідувальному середовищі, як Київ, мав би таку незахищену розмову з президентом. Це просто не повинно відбуватися», — сказав Полімеропулос.

Повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор повідомив, що член його штабу, який супроводжував Сондленда на зустрічах у Києві, бачив, як посол дзвонить Трампу зі свого мобільного телефону, та підслухав, що президент запитує про певні «розслідування».

Досі невідомо, чи був зашифрований мобільний телефон Сондленда, але нинішні та колишні урядові чиновники США вважають, що американські посли зазвичай не мають такого типу захисту на своїх мобільних пристроях.