Україна за закритими дверима підписала з Росією протокол про вилов риби в Азовському морі. Активісти вимагають розслідування

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Україна та Росія 13 листопада підписали двосторонній протокол про розподіл квот на вилов риби в Азовському морі на 2020 рік. Засідання відбулося в Бердянську, сторони спілкувалися за допомогою відеозв’язку.

На засідання не допустили журналістів та активістів, які протестують проти підписання протоколу з країною-агресором в рамках досі чинного договору про риболовлю в Азовському морі.

«Чи видає російська сторона після підписання протоколу квоти підприємствам в окупованому Криму. За нашими відомостями, так. Українська сторона якимось чином легітимізує цей процес. У нас також були питання щодо власності Держрибагентства на окупованій території, доступу українських рибалок в Керченську протоку, якого вони не мають», — сказав у коментарі «Крим.Реалії» кримськотатарський активіст Ерфан Кудусов.

Ексзаступник генпрокурора Євген Єнін заявив, що Міністерство закордонних справ України повинно відреагувати на підписання протоколу з Росією.

«Пахне» чи то банальною корупцією, чи елементами державної зради. У чому саме полягав інтерес України при підписанні протоколу, хто погодив його проєкт та надав повноваження на підписання, де АРК прописано як півострів з незрозумілою територіальною приналежністю; Україна отримала якісь смішні квоти на вилов риби», — написав Єнін на своїй сторінці у Facebook.

Експерт з питань міжнародної політики Ілія Куса закликав Службу безпеки України перевірити, чому досі підписуються документи з Росією, і чи немає в цьому ознак державної зради.

Як це рішення пояснюють в уряді?

Раніше Міністерство енергетики та захисту довкілля просило громадськість підтримати «вимушені переговори» з Росією щодо вилову риби. У заяві наголошували, що якщо протокол не буде підписаний, то Україна не зможе законно вести промисловий вилов риби в Азові, для вилову залишиться лише прибережна частина.

«Йдеться про 90 підприємств, які здійснюють промисловий вилов та переробку риби. На цих підприємствах працюють 4 000 рибалок та експлуатується понад 800 плавзасобів. Рибу в Азовському морі виловлюють для внутрішнього ринку України, вона дешевша за імпортну і тому доступна малозабезпеченим верствам населення», — повідомляли перед підписанням протоколу в міністерстві.

  • У лютому 2019 року Україна і Росія підписали протокол про розподіл квот на вилов риби в Азовському морі.
  • У жовтні 2018 року перемовини між Україною і Росією закінчилися скандалом у Києві. Тоді голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив про неприпустимість подібних переговорів і вимагав від СБУ негайно видворити з України главу російської делегації, керівника Азово-Чорноморського територіального управління Росриболовлі Ігоря Рульова, який незаконно перетинав адмінкордон між Кримом і Херсонською областю.