У Балаклії знову вибухи на складах боєприпасів. Пожежників на територію не пускають

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Балаклії (Харківська область) знову чути вибухи на складах боєприпасів.

Як повідомили theБабелю в Держслужбі з надзвичайних ситуацій області, поодинокі вибухи спостерігалися на території 65-го арсеналу Міністерства оборони, який вже вибухав у 2017 році. «Нас викликали раніше на гасіння сухої трави. Зараз вибухи там не чутні, але нас [пожежників] на територію точно не пустять. У військових там свої пожежні танки», — заявили в ДСНС, додавши, що їхні сили стежать за прилеглою територією.

Місцеві жителі публікують в YouTube відео, на яких видно клуби диму і чути вибухи, характерні для боєприпасів.

У Генштабі повідомили, що на території Центральної артилерійської бази забезпечення боєприпасами проводилися планові роботи з утилізації.

На технічній території, де з метою утилізації залишків боєприпасів та їхніх елементів, які не можна транспортувати, з урахуванням всіх заходів безпеки здійснювалось встановленим порядком планове знищення залишків боєприпасів та їхніх елементів у спеціально обладнаному для цього місці — котловані, пролунало близько 20 вибухів [...]. Місцевим мешканцям та об’єктам інфраструктури нічого не загрожує. Сховища боєприпасів у безпеці», — сказано у повідомленні.

За інформацією Інтерфакс-Україна, під час вибухів постраждав один сапер. Він отримав осколкові поранення.

Коли «гриміла» Балаклія?

У ніч на 23 березня 2017 року почалися вибухи на території 65-го арсеналу, неподалік Балаклії. Тоді через детонацію боєприпасів загинула жінка, троє осіб постраждали. Пізніше в лікарні померла ще одна постраждала.

Загалом у Балаклії було зруйновано та пошкоджено 392 обʼєкти, з них 117 житлових будинків не підлягають відновленню. У приватному секторі було пошкоджено 228 будинків, два — зруйновано.

У Міноборони заявили, що причиною пожежі стала диверсія. СБУ розслідує кримінальну справу за двома статтями: 113 (диверсія) і ч. 1 ст. 115 (вбивство) КК України. Також було відкрито провадження за ч. 3 ст. 425 (недбале ставлення до військової служби в умовах особливого періоду, крім воєнного стану), яке веде Нацполіція.