Експосол США в Україні Йованович: Я була шокована тим, як мене згадували Трамп і Зеленський

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Експосол США в Україні Йованович: Я була шокована тим, як мене згадували Трамп і Зеленський

Марі Йованович під час надання свідчень, 15 листопада 2019 року.

Win McNamee / Getty Images

Експосол США в Україні Марі Йованович заявила, що була шокована після публікації першої стенограми розмови американського президента Дональда Трампа з президентом України Володимиром Зеленським. Про це Йованович заявила на відкритому засіданні щодо імпічменту Трампа.

Експосол свідчила Комітету з питань розвідки палати представників щодо інформаційної кампанії, яку проти неї проводив особистий адвокат Трампа Рудольф Джуліані.

Вона зазначила, що була шокована, коли дізналася, як саме її згадували Трамп і Зеленський. «Я вперше побачила стенограмму дзвінка, коли вона була опублікована. І я була абсолютно шокована і спустошена. Мене шокувало те, що про мене згадують у розмові дві глави країн у такій манері... Що я є поганою новиною. Це був жахливий час для мене. Хто бачив мене, коли я читала цю стенограмму, сказали, що кров відхлинула від мого обличчя і я дуже зблідніла», — розповіла Йованович.

Експосол зазначила, що не могла повірити, що «Трамп сказав так про мене і що він може так говорити про будь-якого дипломатичного представника». «Я точно не знала, як це розцінювати, але коли Трамп сказав, що на неї щось очікує, це звучало як загроза», — додала дипломат.

  • На закритих слуханнях 4 жовтня Йованович вже свідчила з цього приводу, а також про свою відставку та відʼїзд з України. Зокрема, експосол звинуватила колишнього генпрокурора Юрія Луценка в цілеспрямованій кампанії з її дискредитації.
  • Президент США Дональд Трамп відреагував на свідчення Марі Йованович, які вона давала в рамках процедури імпічменту. Трамп заявив, що не знав Йованович, яка стверджувала, що її усунули через втрату довіри президента.
  • За даними американських ЗМІ, Трамп відкликав Йованович після скарг на неї свого адвоката Рудольфа Джуліані. Він звинувачував експосла в підриві авторитету Трампа за кордоном.