Побиття дітей в одеському притулку «Світанок». Підозрюваного поліцейського звільнили з посади

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Керівництво одеської поліції звільнило ювенального інспектора поліції Андрія Крецула, якого звинувачують у побитті дітей в притулку «Світанок».

Про це у коментарі «Слідству.Інфо» повідомив начальник ювенальної превенції поліції Одеської області Віталій Капуляк.

«За результатами службового розслідування його [Крецула] звільнили з посади. Тобто під час службового розслідування його відсторонили, а за результатами його звільнили з посади. Таке рішення було ухвалене на цьому тижні», — сказав Капуляк.

Що це за справа?

Двадцять шостого жовтня експоліцейська Зоя Мельник написала у Facebook, що вихователі «Світанку» разом з охоронцями фірми «Центр» бʼють дітей. За її словами, вона знала про це і раніше — у 2018 році в Одесі дитина на вулиці розповіла, що її там бʼють, але тоді вона була патрульною і не могла влаштувати там перевірку.

Волонтер Лучезар Панфілов, який розшукує в Одесі зниклих дітей, розповів theБабелю, що познайомився з дітьми зі «Світанку» близько двох років тому. Вони розповідали йому, що працівники центру тримають їх в «ізоляторі» і бʼють за погану поведінку, іноді викликають на підмогу охоронців. У серпні вихователі застали двох підлітків, які займалися сексом у коморі. Вони викликали охоронців, які змусили цих дітей жувати використаний презерватив.

Двадцять пʼятого вересня одна з вихованок притулку Мирослава втекла зі «Світанку», але її повернули в центр. Вона розповіла theБабелю, що коли її знайшли, поліцейський Андрій Крецул з Хмельницького відділення тягнув її за волосся до ніг у себе в кабінеті та кричав: «Облизуй мені взуття».

Глава Одеської обладміністрації Максим Куций пообіцяв у всьому розібратися. Він написав, що особисто зайнявся питанням дітей зі «Світанку» і зʼясовує, як персонал ставився до вихованців.

Після скандалу директора центру Інну Іщенко і її заступника Віталія Кондратюка відсторонили. Психологи, які після розголосу обстежували дітей центру, назвали їхній стан «критичним і таким, що потребує кризового втручання».

За жовтень зі «Світанку» втекли семеро дітей, у однієї дитини були гострі психологічні проблеми, а шістьох неправомірно не відпускали додому; вікна центру заґратовані, у ньому відсутнє відеоспостереження.