В Ірані спалахнули протести через підвищення цін на пальне. Щонайменше одна людина загинула

Автор:
Олена Шведенко
Дата:
В Ірані спалахнули протести через підвищення цін на пальне. Щонайменше одна людина загинула

Anadolu Agency via Getty Images

В Ірані другий день протестують через підвищення цін на пальне. Як повідомляє BBC, люди вийшли на вулиці міст через кілька годин після оголошення нової політики 15 листопада.

Влада збільшила ціну мінімум на 50%. Раніше водії могли купувати в одні руки до 250 л бензину на місяць за ціною 10 тис. ріалів за літр ($0,30). Зараз вони можуть брати лише 60 л на місяць по 15 тис. ріалів ($0,45). Додатковий літр обійдеться в 30 тис. ріалів ($0,9). Влада пояснила це необхідністю направити додаткові субсидії на допомогу малозабезпеченим.

Протести пройшли в містах Доруд, Гармсар, Горган, Ілам, Карадж, Хорамабад, Мехдішахр, Казвін, Кум, Санандадж, Шахруд, Шираз і Тегеран. У деяких випадках люди намагалися підпалити склади з пальним, а також вступали в сутички з поліцією і загонами «Корпусу вартових ісламської революції».

Місцеві ЗМІ та активісти публікують відео з моментами, коли поліція стріляє у демонстрантів. Наразі відомо про щонайменше одного вбитого, хоча жертв може бути більше.

Міністр внутрішніх справ Абдолреза Рахмані-Фазлі заявив, що у поліції і сил безпеки «немає іншого виходу», щоб припинити безлад.

Мережеві дані з інтернет-обсерваторії NetBlocks говорять про те, що після початку протестів спостерігалися перебої у багатьох операторів мобільного звʼязку. Також пропадав Інтернет, а соцмережі періодично блокувалися.