Луценко: Йованович збрехала Конгресу США, вона хотіла контролювати правоохоронну систему України

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Луценко: Йованович збрехала Конгресу США, вона хотіла контролювати правоохоронну систему України

Косарєв Олександр / УНІАН

Колишній генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що експосол США в Україні Марі Йованович сказала неправду під час свого виступу в Конгресі США. Про це він сказав в інтервʼю «Українській правді».

Луценко розповів, що звертався до посольства США з пропозицією організувати зустріч із генпрокурором США щодо повернення $7 млрд, які оточення експрезидента Віктора Януковича, за його словами, вивело на територію США.

«Що означає для України $7 млрд, ви, напевно, уявляєте? Якщо півтора мільярда дозволило переозброїти армію, почати будувати дороги, будувати військову інфраструктуру тощо. Тому в мене був національний інтерес і були амбіції досягти результату. Я хотів добитися повернення в Україну $7 млрд. На жаль, я не знайшов підтримки ні в центральній правоохоронній системі США, ні в посольстві», — розповів Луценко.

Він заявив, що Йованович сказала неправду Конгресу США, коли заявила, що він не надав інформації, чому хоче зустрітися зі своїм американським колегою. І продемонстрував на камеру лист, датований 28 жовтня 2017 року.

«У свідченнях Марі Йованович Конгресу є пряма брехня. Вона стверджує, що я хотів цієї зустрічі, але відмовився надати документи про те, що саме я хочу обговорити у Штатах», — сказав Луценко.

При цьому він додав, що не знає, чому Йованович сказала неправду про нього: «Мене просто дуже дивує, як вони вільно поводяться у своїх свідченнях перед Конгресом».

Також Луценко розповів, що під час зустрічі з особистим адвокатом президента США Дональда Трампа Рудольфом Джуліані вони «обмінялися думками про Йованович».

«Вона намагалася контролювати правоохоронну систему України», — сказав Луценко, пояснюючи, чому критикував Йованович у розмові з Джуліані.

За його словами, Йованович зайняла деструктивну позицію.

«У мене справді з нею не склалися відносини. Це єдиний посол західних країн, а тим більше США, з яким у мене не склались відносини», — заявив колишній генпрокурор.

  • Йованович свідчила Конгресу в розслідуванні щодо можливого імпічменту президента США Дональда Трампа.
  • За даними американських ЗМІ, Трамп відкликав Йованович після скарг на неї свого адвоката Рудольфа Джуліані. Він звинувачував експосла в підриві авторитету Трампа за кордоном.
  • Наприкінці березня генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що посол США Марі Йованович передала йому список осіб, проти яких не можна вести розслідування. Пізніше американське видання The Hill повідомило, що в «список Йованович» увійшли засновник громадської організації «Центр протидії корупції» і два члени парламенту, які відкрито підтримали її програму антикорупційної реформи.
  • 6 травня стало відомо, що Йованович завершує роботу на посаді посла. Вона терміново відбула до Вашингтона для консультацій.